A A A

Dieta a trądzik


Nieprawidłowo skomponowana dieta może być przyczyna występowania trądziku różowatego. Spożywanie gorących, bądź bardzo zimnych potraw zaostrza zmiany skórne. Także pikantne potrawy, alkohol, mocna kawa lub herbata pogarszają stan chorego.

Dieta powinna być tak skomponowana, aby zawierała wszystkie niezbędne składniki odżywcze, a więc białka, węglowodany oraz tłuszcze. Powinna zawierać duże ilości witamin C, PP, B2 oraz świeżych owoców i warzyw.

 



Jeśli masz trądzik różowaty...


Pamiętaj, aby codziennie nawadniać organizm od wewnątrz

Pij 1,5 – 2 litra wody mineralnej dziennie.

 

 

Nasz organizm pozbywając się szkodliwych przetworzonych produktów wydala je również przez skórę, co może objawiać się pogorszeniem stanu naszej cery. Słodycze (głównie czekolada), przetworzona żywność ( typu fast food), a także owoce cytrusowe mogą, więc nasilić problem trądziku różowatego.